UA-38584763-46
SON DAKİKA
İçişleri Bakanlığından “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” Konulu Genelge
Temsili Bandırma Vapuru 19 Mayıs için yollarda
Masa Dağı’na konforlu yaşamın ilk hizmeti
Haydi Antalyaspor Kupayı Al Bize Bir Bayram Daha Yaşat
Tek Sarnıç güzelleşmeye başladı
Seyahat Kısıtlaması Tek Şartla Kalktı
İki Kadınla Ortaklık Avantajım
Konyaaltı’nda Gazi Mustafa Kemal Bulvarı kaldırımı yenileniyor
Antalyaspor’dan bayram hediyesi
Başkan Doğan: Hava Şehitlerimizi Rahmetle Anıyoruz
Domates ve mamulleri ihracatında hedef 650 milyon dolar
Muratpaşa’da Falez plajları sezona hazır
Bayramda mobil konser keyfi
Turizm İşçileri Dayanışması Sezonu ile ilgili açıklama
Konyaaltı Belediyesi, Kumluca güreşlerine hazır
Yerel yönetimlerde enerji yönetimi ve verimliliği ele alındı
CHP’li Zeybek: “Turizm Bakanı Derhal İstifa Etmeli”
22 ARAP DEVLETİ OLSA NE OLUR OLMASA NE OLUR!
55’inci yılda taraftara hediye
Duacı’nın mıcır taşlı yollarına sıcak asfalt
Doğan: Çiftçi Günü Kutlu Olsun Mesajı
Ata tohumu buğdaylar başak vermeye başladı
Madencilik sektörünün önceliği iş sağlığı ve iş güvenliği
Bandırma Vapuru yollarda
Antalya’nın kalbinde sapsarı buğday tarlası
“Ülkemizde Üreten Çiftçi Aç”
Antalya sokaklarında bayram coşkusu
Dünya Çiftçiler Günü’nde Söz Çiftçide “Türk Çiftçisi Don Kişot Gibi”
İbradı’da köy okulu üretim merkezi olacak
Konyaaltı’nda ‘19 Mayıs kutlamaları’ üç gün sürecek
Başkan Şahin, Bayramın İlk Gününde Tam Kapanma Denetimlerine Katıldı
Çiftçi mağdur edilmedi
Mühendislik Fakültesi ve Engelli Öğrenci Birimi’nden “Erişilebilirlikte Evrensel Tasarım” programı
Güneş panellerinin montajı tamamlandı
Vali Yazıcı, Kontrol Noktasındaki Denetimlere Katıldı
Konyaaltı’nda minik dostlar yalnız değil
Türk çiftçisi pandemi şartlarını hafifletti
Korkuteli’de seraları zarar gören üreticinin yaraları sarılıyor
“Plansız Kapanma Üreticiyi Mağdur Etti”
Başkan Böcek’ten Ramazan Bayramı Mesajı
Antalya Valisi Yazıcı’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Ramazan Bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyorum
CHP’li Zeybek, Emekçiye, Çiftçiye, Esnafa Değil, Yandaşa Bayram
Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’dan Bayram Mesajı
Atma, biriktir dilediğince harca
ATSO Başkanı Davut Çetin’den Bayram Mesajı
CHP’li Cavit Arı’dan Çifte Kutlama Mesajı
Haller birleşecek modern koşullarda hizmet verilecek
Başkan Yalçın Doğan: Ülkemiz bir hukuk devletidir
Tütüncü: “Hemşehrilerimizin yanı başındayız”
Antalya’nın gururu oldu
Başkan Küçükkuru: Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı
Engellilerin Sorunlarını Birlikte Çözeceğiz!
ATB Başkanı Çandır`Dan Ramazan Bayramı Mesajı
Gözümüz yolda, gönlümüz darda!
Alanya Belediyesi bayramlaştı
Askıda Fatura uygulaması ile 2 bin ailenin su faturaları ödendi
Başkan Oğuz Özdemir’in 10-16 Engelliler Haftası Basın Açıklaması
Bayram Neşesi evlere konuk oluyor
17 hasta daha rahat edecek
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 23°C
Parçalı Bulutlu
ÖZ BİZİM TEMİZLİK ANTALYA

“Muz Üretimi 5 Yılda 3.5 Kat Arttı, Planlama Şart”

“Muz Üretimi 5 Yılda 3.5 Kat Arttı, Planlama Şart”

Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi’nin işbirliğinde düzenlenen ve 6 gün devam eden Muz E-Çalıştayı sona erdi. 10 oturumda yapılan, 5 yabancı uzmanın bildirisinin yer aldığı, 48 bildirinin sunulduğu Çalıştay’ın sonunda değerlendirme raporuyla sonuç bildirgesi açıklandı.

Bilinen en eski meyvelerden biri olan muzun dünyada 135 ülkede üretildiği belirtilen raporda, üretim miktarı olarak buğday, mısır ve pirincin ardından 4’üncü sırada olduğu, meyveler arasında ise birinci sırada olduğu kaydedildi. Rapora göre, muz dünya bitkisel ürünler ticaretinde ilk sıralarda yer alırken, birçok ülkenin temel ihraç ürünü. Dünya nüfusundaki artış, kişi başına gelir artışı, B6, C vitamini, potasyum ve proteince zengin olması gibi nedenlerle muz ticaretinin sürekli artış eğiliminde olduğu belirtilen raporda, dünya muz üretiminin 2019 yılında 116.8 milyon tona ulaştığı, FAO’ya göre muz üretiminin 2029 yılında 132.6 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğü kaydedildi. Rapora göre, Hindistan muz üretiminde 2019 yılında 30.5 milyon ton üretimle dünya üretiminde yüzde 26 payla ilk sırada yer alıyor, muz ticaretinin ihracat değeri 13.5 milyar dolar, dünyada muz ithalatı yapan ülkelerin başında ABD, Çin, Belçika ve Hollanda geliyor.

ÖRTÜALTINDA MUZ ÜRETİMİ 5 YILDA 3.5 KAT ARTTI

Raporda Türkiye’de muz üretimi ve ticaretinin durumu da özetlendi. Türkiye’nin ekvatora en uzak muz üretilen ülke olduğu belirtilen raporda, Türkiye’de 111 bin 544 dekar alanda 728 bin ton muz üretildiği kaydedildi. Türkiye’de kişi başı muz tüketiminin 7 kilogram olduğu, kendine yeterlilik oranının ise yüzde 77 olduğu bildirildi. Rapora göre, muz üretim alanı son 5 yılda yaklaşık 2 kat artarken, verim 0.4 kat ve üretim miktarı ise 2.5 kat arttı. Örtü altı muz üretimi ise 3.5 kat artış gösterdi. Destekler ve krediler, bir yılda ürün alınabilmesi, yüksek verim, düşük işçilik muz üretimini teşvik eden unsurlar. Rapora göre, Hatay ile Manisa hattındaki tüm illerde muz üretimi yapılıyor. Mersin’de 2020 yılında 56 bin 500 dekar alanda 405 bin ton, Antalya’da ise 51 bin dekar alanda 297 bin ton muz üretildi. Örtü altı muz üretiminin yüzde 29’una sahip Antalya’da toplam tarım alanlarının yüzde 10’unda muz üretiliyor. Manavgat ise en yüksek muz yatırımının yapıldığı ilçe.

KORUMA OLMAZSA REKABET EDEMEYİZ

Muz E-Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde ise önemli saptamalara yer verildi. Bildirgede, Türkiye’de muz üretim maliyetinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu, muzun yüksek gümrük vergi oranları ile korunduğuna dikkat çekilirken, “Muzda koruma olmadığında muz üretimi ithal muz ile rekabet edemeyecektir” uyarısında bulunuldu. Muzdaki ithalatın yurtiçi üretimi olumsuz etkilediği kaydedilen bildirgede, muz üretiminde bilgi eksikliği, girdi fiyatları, kalite, pazarlama, etkinsiz üretici örgütlenmesi gibi sorunlar bulunduğu belirtildi.

ÇORAKLAŞMA UYARISI

Türkiye’de ticari muz yetiştiriciliğine uygun alanların belirlenmesi gerektiği kaydedilen Çalıştay sonuç bildirgesinde, “Muz üretiminde su tüketimi çok yüksektir. Yoğun muz üretilen bölgelerde çok sayıda kuyu vardır. Bölgede yeraltı su kaynaklarının azalması söz konusu olabilecektir. Kontrolsüz, plansız ve eksik bilgi ile yapılan muz üretimi birkaç yıl sonra ekili alanların çoraklaşmasına ve verimsiz alanlara dönüşmesine neden olacaktır. Örtü altı üretim iklim ve toprak açısından uygun değildir. Bölgedeki arazilerin doğal dengesinin bozulması olasıdır” ifadelerine yer verildi. Bildirgede, sermayenin muz yetiştiriciliğine ilgisinin arttığı ancak yatırımcının eksik bilgiye sahip olduğu vurgulandı.

Açıkta muz yetiştiriciliğinin riskler barındırdığı belirtilen bildirgede, “Dolayısıyla örtü altı yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Ancak kontrolsüz örtü altı yetiştiriciliğinin büyümesi belirli bir süre sonra seraların terk edilmesine neden olabilecektir. Örtü altı üretim açıkta muz üretimine kıyasla daha fazla dikkat gerektirir” derildi.

DOĞAL ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNİ BALTALAR MI?

Muzun bölgenin doğal ürünleri olan turunçgiller gibi ürünlerin üretimini baltalayabileceği uyarısında bulunulan bildirgede, “Bazı kesimler muz üretiminin korunmasına devam edilmesi gereğini belirtmekte, bazı kesimler doğal dengenin bozulacağını belirtmektedir. Bazı kesimler muz üretiminin bu hızla artırılmasını doğru bulmamaktadır” denildi.

KOOPERATİFLEŞME ÖNEMLİ

Bildirgede, muz yetiştiriciliğiyle ilgi bir veri tabanı hazırlanması, sektörde yer alan üretici ve üretici adaylarının bilgilendirilmesi gerektiği vurgulanırken, muz üretimi yapan bölgelerde uygun muz türlerinin tespit edilmesi gerektiğine işaret edildi. Bildirgede, örgütlü bir muz üretimi için bölgesel kooperatifleşmenin önemine dikkat çekilirken, “Hollanda hem muz ithal ediyor hem de muz ihraç ediyor. Bunu kooperatifler mezat sistemlerinden yapıyorlar. İncelenmesi yarar sağlayacaktır” denildi. Türkiye’de muz üretiminde AR-GE faaliyetlerine öncelik verilmesi, doku kültürü ile yetiştiriciliğin sağlanması gerektiği kaydedilen bildirgede, “Nakliye koşullarına elverişli olmayan muz çeşitleri ticari anlamda farklı alanlarda değerlendirilmelidir. Bu alanlar muzlu içecekler, muz kolonyası, muz sabunu, muz cipsi, muz lifinden elde edilen ürünler olarak sayılabilir” denildi.

MUZDA KADIN EMEGİ YOĞUN

Muz üretiminde ciddi bir kadın emeğinin söz konusu olduğu, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, kadın istihdam ve refahının iyileştirilmesi gibi konularda küresel standartların sağlanması gerektiği kaydedildi. Bildirgede, muz işleme ve paketleme ile ilgili standart bir uygulamanın geliştirilmesi, Türkiye’de bulunan muz üreticilerin ülke iklim coğrafi yapısına uygun bir veri tabanı oluşturulması gerektiği belirtildi.

ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Muz E-Çalıştayı’nın muzun üretiminden, ticaretine kadar bir çok alanda yol gösterici nitelikte olduğunu belirtirken, çalıştaya katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, yatırımcı ilgisi artan muzun geleceğiyle ilgili Çalıştay’da önemli tespit ve uyarılarda bulunulduğunu belirtirken, planlamada bunların önemle dikkate alınacağını kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir