UA-38584763-46
SON DAKİKA
Mobil kuaför tırı Gazipaşa’da
Kırcami için birlik
Ülkü Ocakları’nın Yapay Zeka Teknolojisiyle Geliştirilen Programı Gençleri Başarıya Götürecek
Büyükşehir’den doğa yürüyüşü eğitimi
Sporun kalbi Döşemealtı’nda atacak
İhracatçının aşı talebi karşılık buldu
Manavgat Belediyesi’nden Side’de Begonvil Kararı
Antalya’nın organik atık sorunlarına çözüm arayan teze ödül
Dostluğumuzu Sporun Birleştirici Gücüyle Pekiştireceğiz
Kerkük Kalesi Bizi Toplar
“Tenceremde dert değil, aş pişsin”
‘Sağlıklı Çevre Temiz Antalya’
Bakan Elvan’dan destek açıklaması
Büyükşehir çiftçilerin hizmetinde
Albayrak, Süpürgeci ve Erdoğan Paris yolcusu
Manavgat Belediyesi’nin Hijyenik Halk Plajı Ve Mesire Alanları
Muratpaşa’yla sağlıklı yaşam
Sümer Ezgü Sanat Akademisi Konyaaltı’nda
Ziraat Fakültesi buğday hasadında rekor kırdı
“Cumhuriyet Tarihinin En Kalitesiz Eğitim Dönemi”
Tütüncü, çiftçinin yüzünü güldürdü
Demirtaş-Sapadere grup yolu asfaltlanıyor
Iğdır İl Jandarma Komutanlığından uyuşturucu operasyonu
Antalya Vahşi Ve Plansız Göçe Kurban Ediliyor
İYİ Partili Subaşı: Çevre Talanı Artık Son Bulsun!
Alanya Belediyesi’nden sıkıştırılmış beton yol
Kontrolsüz Öfke Ruha Da Çevreye De Zarar!
Büyükşehir’den Düden Park’a Emekli Kahvesi
Araç muayenede gecikme zammına yeni düzenleme
İYİ Parti İl Başkanı Başaran: Esnafımız İsyan Ediyor
Antalyaspor, Erkan Eyibil’i 5 yıllık imza attırdı
Kadınlar Plajı 14 Haziran’da kapılarını açıyor
Herkes Muratpaşa’da buluşuyor
Rektör Özkan hayırsever Dr. Hasan Ünal ile görüştü
12. satranç turnuvası ödülleri sahiplerini buldu
Koordinasyonun Gücünü Sahada Hissetmekteyiz
Hayvansever çocuk, kütüphaneye kaplumbağası ile geldi
Başkan Böcek Halk Et Kepez Şubesini ziyaret etti
EHKİB, döngüsel ekonominin öncüsü Finlandiya ile Türk firmalarını buluşturuyor
Faydalı böcekler narenciye bahçelerine salınıyor
Atıktan Sanata Yarışması’nda ödüller verildi
Dokuma’nın merkezine üç yatırım müjdesi
Akseki’de çilek fidesi üretimine başlandı
CHP’li Zeybek: Harekete geçmezseniz bu suça ortak olursunuz
Başkan Cengiz Kılıçdaroğlu İle Görüştü
Manavgat Belediyesi’nden Hocalı Yaylasına Yol Bakımı
Kepez’in ‘Getir Sat’ günleri başlıyor
Vali Yazıcı, Antalya Diplomasi Forumu Öncesi Alınan Tedbirleri Yerinde İnceledi
Büyükşehir’in YKS hazırlık kursu kayıtları başladı
Başkan Böcek OSB Başkanı Ali Bahar’ı ziyaret etti
Antalya’nın doğusu ‘sağlık’sız büyümesin!
Alanya’ya yeni bir prestij yolu daha
Konyaaltı’nda hayvanlar zengin otlarla besleniyor
Muratpaşa’da Sünnet için kayıtlar başladı
Serik ATASEM kursiyerleri emeklerini sergiledi
Açık Çağrı: Lgs`Deki Matematik Sorularını Meb Yöneticileri Çözsün!
Tütüncü Döşemealtı’nı ziyaret etti
Alanya Çatalişam yolu genişletiliyor
Düzen: Asıl görev yerine derhal iade edilmeli
Doğan: Savcıları Göreve Davet Ediyoruz
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 27°C
Parçalı Bulutlu
ÖZ BİZİM TEMİZLİK ANTALYA

Kuru meyve trendi dünyada yükselişte

Kuru meyve trendi dünyada yükselişte

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), tarafından 25-27 Mayıs’ta gerçekleşen 2021 INC 3D Çevrimiçi Konferansı tamamlandı.  Konferans, dünyanın 70’ten fazla ülkesinden kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki bin 300’den fazla sektör profesyonelini bir araya getirdi.

70’in üzerinde uzman konuşmacı, sürdürülebilirlik, rekolte tahminleri, arz ve talep, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sağlığına yararları ve tüketimi artırma çabaları gibi konulara değinerek sektör hakkında tartışmalara öncülük etti.

Ana gündem sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği

Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, konferansta INC şemsiyesi altındaki her ürün için son derece bilgilendirici çalışma grubu oturumlarının yer aldığını ve bir sonraki yılın rekolte tahminleri, arz ve talep, tüketim ve Covid-19’un kabuklu ve kuru meyve endüstrisi üzerindeki etkisi gibi en sıcak gündem konularının ele alındığını söyledi.

“Tüm sektördeki ürünlere yönelik talep tırmanmaya devam ediyor ve tüketimi sürdürme çabası var. COVID-19 salgın döneminde ortaya çıkan birçok zorluğa rağmen artan atıştırmalık, bileşen bazlı kullanım, evde pişirme ve sağlıklı gıdalara daha fazla odaklanma gibi fırsatlar doğdu. Çalışma grupları ayrıca sürdürülebilirliğin artan önemi ve sürdürülebilir faaliyetlerin artırılması için sektör tarafından gösterilen çabalar hakkında ayrıntılı bilgi paylaşımında bulundu. Sektör uzmanları, iklim değişikliğinin ürünler üzerindeki etkisinin yanı sıra nakliye ve lojistik zorluklarına da değindi.”

Yüzde 16 ile yüzde 3 arasında üretimde artış bekleniyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, “2021/2022 sezonunda badem, Brezilya fındığı, kaju, fındık, makademya, kabuklu ceviz, çam fıstığı ve iç ceviz, kabuklu Antep fıstığı üretiminin bir önceki sezona benzer seviyelerde gerçekleşeceği, küresel ölçekte üretimin 5,2 milyon metrik ton düzeylerinde olacağı tahmin ediliyor. Çam fıstığı, fındık, makademya, pikan cevizi, ceviz ve bademde yıllık yüzde 16 ile yüzde 3 arasında değişen oranlarda üretim artışları bekleniyor. Dikili alanlar artırılırsa istenilen verime ulaşılabilir. En önemli nokta ise iklim değişikliği, çoğunlukla kuraklık ve don gibi olayların bazı ürünlerde rekolte sonuçlarını etkilemesi.” dedi.

Avrupa’nın yanı sıra Latin Amerika ve Uzak Doğu’da ilgi büyüyor

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, benzer şekilde, 47,8 milyon MT (kabuklu) olarak tahmin edilen küresel yer fıstığı üretiminin de bir önceki sezon aralığında kalmasının beklendiğini açıkladı.

“Genel hacim ve ürün kalitesi iyimser bir tablo çiziyor. Sağlıklı ve bitki temelli beslenme trendleri tarafından yönlendirilen atıştırmalık ve yeni ürün tüketimi, Avrupa’nın yanı sıra Arjantin’de de artıyor. Ancak ihracat pazarı bu menşenin ana odak noktası olmaya devam ediyor. Çin iç pazarında, geleneksel olarak yağlı ürünler tüketimi hakim. Atıştırmalık ürünler ve işlenmiş ürünlerde yer alan kuru meyve katkısı olan mamul ürünlerinde de bir miktar büyüme var.”

Dünyada kuru meyve üretimi 3,1 milyon tona ulaşabilir

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık, 2021/22 sezonunda küresel erik ve hurma üretiminde sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 11 oranında artış öngörüldüğünden bahsetti.

“Toplam kuru meyvelerin (hurma, kuru kayısı, şekerli kuru kızılcık, kuru incir, erik ve kuru üzüm – kurutulmuş üzüm ve kuş üzümü) üretiminin 3,1 milyon tona ulaşmasıyla 2020/21’e göre yüzde 7 artış olacağı tahmin ediliyor. Devreden stokların 2021/22’de yüzde 7 oranında azalması ve genel arz ve talebin dengede olması bekleniyor. 2020’de sokağa çıkma kısıtlamalarının sonucu olarak perakende satışlarda artış gözlendi.”

Konferansta ayrıca, kabuklu ve kuru meyvelerin COVID-19 salgın döneminde, Kabuklu Meyveler & Sürdürülebilirlik bağlamında sağlığa faydalarını kapsayan ve kabuklu ve kuru meyve endüstrisinin hedeflerine ulaşmasında nasıl yardımcı olabileceğini içeren Kabuklu Meyve & Bağışıklık başlığı altında oturumlar gerçekleştirildi.

BM Sürdürülebilirlik Hedefleri ve Endüstri Pazarlama Programları Güncellemesi, şu anda dünya çapında devam etmekte olan ve kabuklu ve kuru meyve tüketimini teşvik eden şaşırtıcı pazarlama kampanyalarına örnekler verildi.

Konferans ayrıca sponsor oturumları ve katılımcılara iş çözümleri sunmak için katılımcılarla doğrudan bağlantı sağlayan bir sergi salonu da sundu. Tüm oturumlar, konferanstaki her oturumu izlemek için tek durak olarak hizmet veren Nutflix’te gösterildi.

INC Hakkında

INC, kabuklu ve kuru meyve endüstrisi için kurulmuş bir uluslararası şemsiye örgütüdür. Üyeleri arasında 80’den fazla ülkeden 850’den fazla kabuklu ve kuru meyve sektörü firması bulunmaktadır. INC üyeliği, dünyanın kabuklu ve kuru meyve ticaretinin ticari “çiftlik kapısı” değerinin %85’inden fazlasını temsil etmektedir. INC’nin misyonu, küresel kabuklu ve kuru meyve endüstrisinde sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek ve kolaylaştırmaktır. Sağlık, beslenme, istatistik, gıda güvenliği ve kabuklu ve kuru meyvelerle ilgili uluslararası standartlar ve düzenlemeler konusunda önde gelen uluslararası kuruluştur.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir