ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri





















ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

Antalya Havalimanı ve büyük israf!

Yayınlama: 14.04.2025
39
A+
A-

Yazar Mustafa Kazım Aydın – Fraport TAV Antalya Havalimanı İşletmeciliği, ek yatırımları büyük ölçüde tamamladı, Antalya Havalimanı’nın yolcu kapasitesi yaklaşık iki buçuk kat arttı. Yeni terminal binaları 13 Nisan’da hizmete açıldı.

Şirket yönetimini ve emeği geçenleri kutlar, yapılanların şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Bu yatırımdan yola çıkarak bir israfa dikkatleri çekmek isterim.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, açılıştan önce yaptığı açıklamada, ‘‘Dış hatlar terminalini 224 bin metrekareye, iç hatlar terminalini 75 bin metrekareye çıkardık. Havalimanımızın 35 milyon olan yıllık yolcu kapasitesini 82 milyona yükseltiyoruz. 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı’ndan sonra yolcu kapasitesi en yüksek ikinci havalimanı olacak” dedi.

Uraloğlu ‘‘yatırımların devlete herhangi bir mali yük getirmeden gerçekleştirildiğini, Yap-İşlet-Devret modeliyle yaklaşık 927 milyon avroluk yatırım yapıldığını, buna karşılık işletmeci firmadan 2 milyar 138 milyon avro kira alınacağını’’ da söyledi.

Başka söyledikleri de var, ‘‘2002’den beri şunu yaptık, bunu yaptık’’ diyor. 2002’den beri geçen sürenin yaklaşık çeyrek asır olduğunu, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin çeyrek yüz yılını kapsadığını, bu son çeyrek yüz yılda inşaat teknolojisinden uçak teknolojisi ve finansal yapıda dünyanın nereden nereye geldiğini falan göz ardı edip konuşuyor.

Konuşmadaki en dikkati çeken bölüm yatırım maliyeti. Maliyetle ilgili verilen bilgi, İstanbul Havalimanı’ndaki zararı da gösteriyor.

Şöyle ki:

Antalya’da 927 milyon avroluk yatırımla 35 milyon olan yolcu kapasitesi 83 milyona çıkıyor.

İstanbul’da benzer yatırımla yolcu kapasitesi 50 milyondan 80 milyona çıkabilecek olan Atatürk Havalimanı yıkılıyor, 10 milyar doların üzerinde yatırımla 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı yapılıyor. Atatürk Havalimanı’nın yıkımı için yapılan harcamalar hesapta yok.

İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi ek yatırımlarla 150 milyona kadar çıkarılabilecek. Ne kadar ek yatırım gerekeceğini zaman gösterecek.

Ancak Bakan Uraloğlu’nun açık ettiği bir gerçek var: Atatürk, Sabiha Gökçen ve Çorlu havalimanlarının her birine yapılacak olan birkaç yüz milyon dolarlık yatırımla İstanbul’un havalimanı ihtiyacı fazlasıyla karşılanabilecek iken milyarlarca doların nasıl israf edildiği gerçeği…

REKLAM ALANI