ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri





















ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

Mustafa Kazım Aydın: ‘‘Köprüden geçemiyom!..’’

Yayınlama: 12.02.2026
6
A+
A-

Satacak fabrika, yüksek para getirecek arazi kalmayınca, iktidarımız elde kalan köprüler ile paralı yolların satışına karar vermiş. Satış haberi ilk olarak Bloomberg’te, ‘‘Boğaz köprülerinin özelleştirilmesi için EY’ye (Ernst & Young LLP) yetki verildi’’ diye yayımlandı. Başlığın altında şu bilgiler verildi:.

‘‘Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, hükümet, İstanbul’un simgesel iki köprüsü ve bir dizi otoyolun milyarlarca dolarlık özelleştirme sürecini yönetmesi için Ernst & Young LLP’yi yetkilendirdi. Londra merkezli şirket, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yanı sıra en az dokuz ücretli otoyolun işletme haklarının satışında hükümete danışmanlık yapacak.’’

Aslında Bloomberg, bu satışın hazırlığını geçen yıl eylül ayında duyurmuştu. Haberde satışın ‘‘Mehmet Şimşek’in projesi’’ olduğu,  köprü ve otoyolların satılması için Özelleştirme İdaresi’nin yatırım bankalarına teklif istendiği belirtilmişti.

Ancak İletişim Başkanlığı hemen konuya el atıp haberi yalanlamış, şu açıklamayla da ufkumuzu açmıştı:

‘‘Son günlerde bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve ülke genelinde otoyollar satılıyor’ iddiası dolaşıma sokulmuş, bu iddialar kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir dezenformasyon kampanyasının parçası olmuştur.

Doğrusu; otoyol ve köprülerin ‘satışı’ hukuken mümkün değildir. Mülkiyet devlette kalmakta olup, yalnızca belirli süreyle işletme ve bakım hakkının özel sektöre devri söz konusu olabilmektedir. Bu uygulama da mevcut hükümet dönemine özgü değildir.’’

Sanırsın ki İletişim Başkanlığı yönetimi dışındaki herkes saf, salak, kara cahil; köprü ve otoyollar satılınca tapu devri olacak, satın alanlar canlarının istediğini yapacak diye biliyor.

Evet…

Yapılacak olan, işletme ve gelir devri.

İlk uygulama 1980’lerde olmuş, ‘‘gelir ortaklığı senetleri’’ çıkarılarak, vatandaşlara satılmıştı. Geçiş ücretleri cep yakıp cüzdan patlatan seviyeye çıkarılmadan, vatandaşın küçük birikimleriyle yeni altyapı yatırımlarına kaynak sağlanmıştı.

Mevcut iktidarın gizli kapaklı denilebilecek bir görüntüyle bu işe kalkışması, hele de işin başında yalanlama yoluna gidilmesi biraz mide bulandırıyor. ‘‘Yerli’’ci ve ‘’milli’’ci söylemleri dilden düşürmeyenlerin satış için neden yabancı şirket yetkilendirdiği de ayrıca yanıtlanması gereken bir soru.

Bir de ‘‘aynası iştir kişinin’’ deriz ya… YİD (yap işlet devret) modeliyle yapılan geçiş garantili körü ve otoyollar, yolcu garantili havalimanları, hasta garantili hastanelerin getirdiği yük ortada…

Buradan nasıl bir bindirme çıkacak? Milletin malı millete satılıp ücretler makul mu kalacak, yoksa birilerine ‘‘garantili’’ kıyak mı yapılacak?

Sonra…

‘‘Köprüden geçemiyom/ Vazgeçtim seçemiyom’’ deyiverir ahali…

mustaydn@gmail.com

 

 

 

 

REKLAM ALANI