ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri





















ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

Yalçın Doğan: ‘Hergün Yeni Zamlarla Uyanıyoruz,Alım Gücümüz Azalıyor ’

Yalçın Doğan: ‘Hergün Yeni Zamlarla Uyanıyoruz,Alım Gücümüz Azalıyor ’
Yayınlama: 17.09.2021
437
A+
A-

Vatan ve Hürriyet Partisi Genel Başkanı Yalçın Doğan, piyasalarda her geçen gün artış gösteren fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulundu.  Enflasyon ve hayat pahalılığı denen şeyin alım gücümüzün, çarşı pazardaki fiyatlar karşısındaki acizliği olduğunu belirten Doğan, ‘madde fiyatlarındaki maksimum yükselişler vatandaşın alım gücünü yavaş yavaş aşağıya çekiyor. Kazancımızla alabildiğimiz ürünlerin azalması bariz bir yoksullaşmanın en belirgin özelliğidir’ dedi.

Doğan, açıklamasında, ’Okulların açılması ile birlikte çarşı pazarda gün geçmiyor ki, bir zamla karşılaşmayalım. Bunun manası, geçen yıl ağustos ayında 100 TL’ye yaptığımız harcamayı, bugün yuvarlarsak 111 TL’ye yapabiliyoruz. O da yaptığımız harcamanın niteliğine, harcama yaptığımız yere göre ciddi farklılıklar arz edebiliyor. Mesela geçen yılın ağustos ayında 90 TL’ye aldığınız eti, bugün 116 TL’ye alabiliyorsunuz. Geçen yılın aralık ayında asgari ücrete yüzde 7,9’luk bir artış yapılmıştı. Yani asgari ücretlinin geçen yılın ağustos ayındaki 100 TL’si bugün yaklaşık 108 TL. Yani asgari ücretli pazara gittiğinde geliri ile geçen yılın aynı dönemine göre daha az şey alabiliyor.

Enflasyon düşüyor ama fiyatlar düşmüyor. Yani vatandaş bunun fiyatlara yansımasını göremiyor. Bir örnek verelim. Eylül ayında konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına BOTAŞ tarafından yüzde 14,97 oranında zam yapılmış olmasına karşın, TÜFE endeksine dâhil edilen doğalgaz fiyatının artış oranı yüzde 13,92 olarak açıklanmıştır. Görüldüğü gibi endekse dâhil edilen ile faturaya yansıyan fiyat artışları farklıdır. Kamu kontrolünde “yönetilen fiyat” olarak tanımlanan doğalgaz fiyatı piyasa koşullarında belirlenmediği için yapılan zam oranından daha farklı bir fiyatın ortaya çıkması gibi bir durum söz konusu olamaz.’

Sokaktaki vatandaşın harcamalarını artırabilmesi için gelirlerinin artması yanında ekonomiye olan güvenlerinin de tesis edilmesi gerekir. Bunu yapabilmenin ön koşulu da kamu ile iletişimin önemli araçlarından olan göstergeler ilan edilirken bunlar hakkında tereddütlerin oluşmasına fırsat vermemektir. Bu nedenle TÜFE gibi herkesin yakından takip ettiği verilere ilişkin tatmin edici açıklamaların yapılması gerekir. Bu da TÜİK’in kullandığı hesaplama yöntemleri hakkında kamuoyunun aydınlatılması ve ilan edilen verilere güvenin tesis edilmesi açısından önemlidir. Sonuç olarak fiyat artış hızı yavaşlamış olsa bile hayat pahalılığı artmaya devam ediyor.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.