Antalya’da kantinci esnafın sorunları konuşuldu

Yayınlama: 20.10.2021
Düzenleme: 20.10.2021 09:57
336
A+
A-

Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemiş İmalatı ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odasıtarafından düzenlenen sorunlar ve çözüm önerileri toplantısı Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde İl Milli Eğitim Müdürümüz Hüseyin Er, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Kenan Yavuz, Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Hüdai Varol, Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Halil Ünal, Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Süleyman Gökçen, Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Yakup Hoplar, Kantinlerden Sorumlu Şube Müdürümüz Sevim Baysal Ve Kantin işletmecisi esnaflarımızın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

AESOBve Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemiş İmalatı ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar OdasıBaşkanı Adlıhan Dere, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin her daim çözüm odaklı yaklaşıp esnaf ve sanatkarlara destek olduğunu belirterek toplantıya katıldıkları için teşekkür etti. Başkan Adlıhan Dere, “Malumunuz 11 Mart 2020 Tarihinden itibaren tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs ülkemizde de görülmeye başlandı. Giderek artan vaka sayılarına istinaden İçişleri Bakanlığı toplum sağlığını göz önünde bulundurarak genelge yayınladı. Alınan önlem ve tedbirler doğrultusunda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile kantincilerimiz işyerlerini kapattı. Pandemi sebebiyle 2 yıldır okulların kapalı kalmasıyla birlikte kantinciesnafımız zor günlerden geçti. 18 Ay boyunca hiç iş yapamadılar ve evlerine ekmek götüremediler. Maddi gelir kaybı yaşayarak ekonomik sıkıntı çeken kantinci esnaflarımız çalışanlarını mağdur etmemek amacıyla işten çıkarmadılar.

Bu süre zarfında kendilerinin ve çalışanlarının SGK ve BAĞ-KUR primlerini ödemeye devam ettiler. Kredi kartları, krediler ve borçlarla gün geçtikçe boynu bükülen kantincilerimiz kendileri mağduriyet yaşadı. Kimi evini, arabasını, altınını sattı; kimi dişinden tırnağından arttırarak yaptığı birikimini tüketti, kimi ise borca girerek günü kurtarmaya çalıştı. Gideri çok, kazancı yok esnafımız kredilerini ödeyemeyince kredi kartları patladı ve kredi notları düştü. Bu sebeple bankalar kantinci esnafımıza kredi vermemeye başladı. BenAntalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemiş İmalatı ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı olarak elimizden geldiğince kantinci esnafımıza yardımcı olmaya çalıştık.  Ben ayrıca S.S. Kepez Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanıyım. İmkanlarımız dahilinde mümkün olduğunca buradaki kantinci esnaflarımıza krediler ile destek verdik. Bu konuda devletimizde esnaf ve sanatkarlarımızın yanında oldu. Pandemi döneminde hükümetimizde 25.000 TL esnafımıza can suyu kredisi ve birçok hibeler verdi. Tüm esnaf ve sanatkarlarımız yüz yüze eğitimin başlamasını umut ve heyecanla bekliyordu. Okullarımız 6 Eylül 2021 Tarihinde açıldı. Esnafımızın bir nebze de olsa yüzü gülmeye başladı.

Okullarımızın açıldığı günden bugüne dek İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Er ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ile devamlı bir araya geldik. Esnafımızın talep ve isteklerini aktardığımızda kendileri her zaman anlayışla yaklaşıp çözüm odaklı oldular. Bu olumlu yaklaşımlarından ve bizleri kırmayıp toplantımıza katılım sağladıkları için ayrıca bugün burada yanımızda olarak kantinci esnaflarımıza taleplerini dile getirme fırsatını verdikleri için şahsım, Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemiş İmalatı ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odasıve  Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği adına teşekkür ediyorum. ” Dedi.

Başkan Adlıhan Dere konuşmasının devamında “Kantin kiraları ile ilgili sıkıntılarımız oldu. Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelge doğrultusunda kira sözleşmesindeki bedelin %50’sinin alınacağı belirtilmişti. Fakat bu durum ile ilgili bazı ilçelerde farklı uygulamalar yaşandığı görüldü. Bu hususta çözüm üretmek ve kantinci esnafımızın mağduriyetini gidermek amacıyla İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ile bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdik. Bugün burada siz değerli esnaflarımızı ve müdürlerimizi karşılıklı görüştürerek çözüm önerileri bulabilmek adına toplanmış bulunmaktayız. Bu sorunlarınızı çözmek amacıyla soru cevap şeklinde toplantımıza devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde “Ahilik Cömertlik ve Dürüstlük” konulu Ulusal Liselerarası Resim Yarışması düzenleneceğini belirtti.

Toplantıda konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İl Milli Eğitim MüdürümüzSayın Hüseyin Er, “Hepimiz büyük bir ailenin parçalarıyız.Olumlu yaklaşıp, çözüm odaklı olmalıyız. Konuşarak karşılıklı uzlaşarak her türlü sorunu çözeceğiz. Kantin işletmecisi esnaflarımızın ekonomik sıkıntı yaşamamasını bizlerde isteriz. Bir yandan istihdam sağlarkenbiryandan kendi ailenizi geçindirmeye çalışıyorsunuz. Biz bu çarkın sorunsuz çalışmasını, sistemin iyi işlemesini, ülkemizin her zamankinden çok daha güçlü olmasını canı gönülden isteriz.Bizim üstümüzdeki sorumluluk çok büyük. Her gün 475.000 çocuğu ailesi bizlere emanet ediyor. Başlarına hiçbir şey gelmeden sağ salim ailelerine teslim etmek bizim görevimiz. Bu sebeple her çocuğu kendi evlatlarımız gibi görüp, onlar için en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

İnanıyorum ve güveniyorum ki siz değerli esnaflarımızda aynı özveriyle yaklaşıp kendi çocuklarınıza gösterdiğiniz hassasiyeti diğer öğrencilere de gösteriyorsunuz. Bu nedenle sizlere tekrar teşekkür ediyorum.” Diyerek kantinci esnafın taleplerinin değerlendirileceğini ve bu konular ile ilgili kanun, yönetmelik ve genelgeler doğrultusundaçözüm bulacaklarını beyan etti.İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte daha birçok yeni projeler gerçekleştireceklerini ekledi. Yapılan çalışmalara göre daha iyi hizmet için düzenli olarak ayın ve yılın kantincisi seçimi vb. projelerin olacağının da müjdesini verdi. Bu tarz çalışmaların kantinci esnafımıza moral ve motivasyon kaynağı olacağını belirtti.

Oda ve Birlik Başkanı Adlıhan Dere, İl Ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile birlikte kantincilerin yaşamış olduğu sıkıntıları, talepleri veçözüm önerileri üzerinde değerlendirmelerde bulundu.Soru – cevap şeklinde devam eden toplantının sonundaAESOB Başkanı Adlıhan Dere, her zaman esnafın yanında olan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er’e plaket takdim etti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.