CHP’li Arı: Çimento Fabrikasının Zararları İçin Denetim Yok Mu?

CHP’li Arı: Çimento Fabrikasının Zararları İçin Denetim Yok Mu?
Yayınlama: 14.09.2021
455
A+
A-

Antalya’nın Döşemealtıİlçesi BademağacıMahallesinde birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI yaptığı açıklamada;

Antalya’nın Döşemealtıİlçesi BademağacıMahallesinde birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI yaptığı açıklamada “Burdur ilimizin Bucak ilçesinde Antalya il sınırına kurulu “AS Çimento” fabrikasının çevreye verdiği zararla ilgili olarak fabrikaya komşu olan Bademağacımahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın ciddi rahatsızlıkları söz konusudur. Fabrikanın insan sağlığı ve ekili dikili alanda yarattığı geri dönüşü olmayan zararın önlenmesi için yetkilileri göreve davet ediyorum.” dedi.

Açıklamasında, Burdur ilimizin Bucak ilçesinde Antalya il sınırına kurulu “AS Çimento” fabrikasıyla ile ilgili olarak fabrikaya komşu olan Antalya’nın Döşemealtı İlçesi, Bademağacımahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın ciddi rahatsızlıkları söz konusudur. Fabrika bacalarından yükselen dumanın yıllarca mahalle üzerine bıraktığı toz ve küller insan sağlığına, canlı türlerine, bitki örtüsüne ve tarımsal faaliyete verdiği zarar ve tahribata ilişkin yöre halkının şikayetleri yıllarca dile getirilmiş olup günümüzde de devam etmektedir diyen Milletvekili Arı, “Çimento fabrikası emisyonu olarak bacadan atılan toz ve küller rüzgarların etkisiyle kilometrelerce uzağa taşınabilmektedir.

Böylece fabrikanın bulunduğu yerden çok daha uzak yerlerde de kirlilik olabilmektedir. Bu kirlenme, doğal alanlar, tarım arazileri, yerleşim alanları ya da buraları besleyen yerüstü içme suyu kaynaklarında olabilmektedir. Bademağacımahallemizde benzer bir durum yaşanmakta olup yörede adından da anlaşılacağı üzere çoğunlukla badem ağacı olmak üzere üzüm ve ceviz üretimi de yapılmaktadır. Ancak fabrikadan gelen zararlı toz ve küllerin etkisiyle bitki ve ağaçlarda kurumalar gözlenmektedir. Bölgede yaşayanlardan öğrenildiğine göre şirket yetkilileri fazla enerji maliyeti nedeniyle fabrikanın filtrasyon sistemine devre dışı bırakarak hafta sonları bacalardan yoğun duman bırakmaktadırlar.” dedi.

Açıklamasını “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını tarım, tohum, toprak, su kaynaklarının ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bize göstermiştir. Sürdürülebilir gıda üretiminin tarımsal alanlarımızı zararlı etkenlerden korumaktan geçtiğini unutmamalıyız. Çimento fabrikanın insan sağlığı ve ekili dikili alanda yarattığı geri dönüşü olmayan zararın önlenmesi için yetkilileri göreve davet ediyorum.” diyerek tamamlayan Milletvekili Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması istemiyle vermiş olduğu yazılı soru önergeleriyle konuyu meclis gündemine taşıdı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.