CHP’li Budak, “5 Yangın Uçağı Alım Sözü Tutulmadı”

Yayınlama: 09.04.2022
207
A+
A-

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak , Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından 25 Nisan 2022 tarihinde teklif teslimi yapılacak Amfibik ve Büyük Tanker Uçağı Kiralama İhalesi’ni TBMM gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, “Orman yangınları tehlikesinin arttığı döneme girilirken, geçen seneki tedbirsizlikler devam ediyor.

Envantere alınacağı vaat edilen 5 yangın söndürme uçağı alınmadı. Yine, ihaleye konulan 5 bin ton su taşıma kapasitesi şartı nedeniyle Türk Hava Kurumu’nun elindeki 4 bin 900 litre kapasiteli yangın söndürme uçaklarıyla, ihaleye girmesi engelleniyor. İktidar inadı nedeniyle ateşle oynuyor” dedi.

Geçen sene yangınlar sırasında son derece başarısız olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasına rağmen, yanlış politikaların devam ettiğini vurgulayan Budak, şöyle konuştu:

“İKTİDAR YAŞANAN FELAKETLERDEN DERS ALMIYOR”

“Geçen sene devletin envanterinde hiçbir yangın söndürme uçağı olmadığı için Manavgat ve Muğla’da çıkan yangınların faturasını ülkece çok ağır ödedik. Siyasi nedenlerle Türk Hava Kurumu’nu işlevsiz hale getiren iktidar, ormanlarımız yanarken dahi Kurumun elindeki uçakların kullanılmasını engelledi. Kiralık uçaklarla yangına etkin müdahale edilemediği ortaya çıktı. Günlerce süren yangınlara etkin müdahale edilmemesi nedeniyle, 7 insanımızı, ormanlarımızı, seralarımızı, evlerimizi, ahırlarımızı kaybettik.

Henüz geçen seneki yaralar tam olarak sarılmamışken, aynı tedbirsizliklerin ve hatalı kararların daha büyük felaketlere davetiye çıkaracağı çok açıktır. İktidar yaşanan felaketlerden ders almıyor. Geçtiğimiz günlerde Çeşme’de yaşanan yangın da havadan müdahaleler kadar yerden müdahaleler için de yeterli hazırlık yapılmadığını gösterdi”

BAKAN GİTTİ, SÖZLERİ UNUTULDU

Budak, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Şu anda ülkemizin envanterinde kaç yangın söndürme uçağı vardır? Müstafi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından alınacağı söylenen 5 yangın söndürme uçağı alınmış mıdır? Alınmadıysa, bunun gerekçesi nedir? Yeni yapılacak ihalede; yangın söndürme uçaklarına yönelik 5 bin litre su taşıma kapasite sınırlandırmasının teknik gerekçesi nedir? 4 bin 900 litre kapasiteli uçaklar ile 5 bin litre taşıma kapasiteli uçaklar arasında yangınlara müdahale açısından hangi farklar vardır? Türk Hava Kurumu’nun uçakları neden kullanılmamaktadır?”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.