“Elektrikli Araçlarda Gelecekte Yerimizi Almalıyız”

Yayınlama: 14.07.2021
450
A+
A-

Karbon emisyonunun her geçen gün artmasıyla ulaşımda da elektrik destekli araçların yaygınlaştığını açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, 2025 yılına kadar küresel araç üretiminin yaklaşık yüzde 4’ünün elektrikli olacağını şarj istasyonlarının da bu tüketime hazır olması gerektiğini vurguladı.

 “ŞARJ İÇİN İNOVATİF ÇÖZÜM ŞART”

Elektrikli araçların diğer yakıt türlerine göre yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra karbon emisyonunun azaltmasında ve çevreye verilen zararın en aza inmesine katkısı olduğuna dikkati çeken Tat, “Dünya çoktan elektrikli araca döndü. Birçok otomobil üreticisi artık dizel araç üretimini durdurarak sadece hibrit ve elektrik destekli araçlar yapıyor. Her geçen gün trafikte daha çok karşımıza çıkan elektrikli araçlara, ülkemizde 2023 yılında kendi markasıyla dahil olması planlanmaktadır. Bu süreçte alt yapı çok önemli hem yerel yönetimlerin bu konuda desteği şart hem de enerji depolama şirketlerinin şarj istasyonları açısından inovatif çözümlerine ihtiyaç var”

“ŞARJ İSTASYONLARI HEMEN PLANLANMALI”

EMO Başkanı Şaban Tat, elektrikli araç sayısı artmaya devam ederken kullanıcıların veya adaylarının en çok merak ettiği konulardan birinin şarj istasyonlarına ulaşmak olduğunun altını çizdi. Tat, “Şarj istasyonları dağılımına baktığımızda dünyada sadece 4 ülkede yüzde 75 oranında yaygınlık söz konusu. Bu ülkeler, Hollanda, Almanya, Fransa ve İngiltere. Kendi aracını üretecek bir ülke olarak Türkiye’de de son bir yılda elektrikli ve hibrit araç kullanıcı sayısı 4 kat artarak yaklaşık 13 bine ulaşmışken şarj istasyonu sayısının ivedilikle artması gerekiyor. İstasyon sayısı ne kadar çok olursa elektrikli araçlara yönelim de bu oranda artacaktır”

 “ŞARJ İSTASYONLARI STANDARTLAŞSIN “

Teknolojinin hızla gelişmesini avantaja çevirerek yaşadığımız şehirde alt yapı planlamalarının yapılarak şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Tat, şarj istasyonları ile ilgili öncelikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Şarj istasyonlarının planlanması ile ilgili yasal düzenlemelerde hızlıca hayata geçirilmeli, trafo merkezlerinin fiziki durumları ve şehir şebekesinin alt yapısı ile ilgili yatırımlar hızlı bir şekilde planlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise; sistemde çok sayıda yer alacak olan bu şarj istasyonlarının şebekeye etkileri olmalıdır. Yurt dışından gelen şarj istasyonları montajı yapılmadan önce uzman elektrik mühendisleri tarafından denetlenmelidir. Ülkemizin elektrik şebekesine zarar verecek olan şarj istasyonlarının ülkeye girişi önlemeli, ülkemizde üretilen veya üretilecek cihazların da belli standartlarda üretilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda devletimizin denetleme mekanizmaları çalıştırılmalıdır. Aksi halde ülkemiz şarj istasyonu konusunda teknoloji çöplüğü haline gelebilir”.14.07.2021

Şaban TAT

TMMOB

Elektrik Mühendisleri Odası

Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.