ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

Hani “Biz Birlikte Yapardık” Kaleiçi?

Hani “Biz Birlikte Yapardık” Kaleiçi?
Yayınlama: 16.01.2024
17
A+
A-

Şubemizce, Antalya Büyükşehir Belediyesince  “ben yaptım oldu” mantığı ile hazırlanan Antalya Kent Merkezi Kültür ve Gelişim Bölgesi, Muratpaşa İlçesi, Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu ve Değişikliği ile ilgili açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının ivme kazandığı 1990 lı yıllardan bu yana, Kale Kapısı ve Çevresi Koruma Planlaması ile Hanlar Bölgesinin Balbey ve Haşimişcan Kentsel Sit Alanları ve Taşınmaz Kültür Varlıklarının tescil edilmesi,  Karaalioğlu Parkı’nın doğal sit alanı olarak koruma altına alınmasında, en önemli paydaş olarak çalışmalara katılmış ve yarışmalar düzenlemiştir. Ayrıca 70 li yıllardan bu güne sit alanı olan Kaleiçi’nin, gerek en kapsamlı 1992 koruma planı ve 2018 revize koruma planına doğrudan katkı koyarak, 25 yılda ortaya çıkan sorunların katılımcı bir yaklaşımla çözülmesine çalışmıştır. Ortaya çıkan planda, öncelikle kamusal alan kullanımının artırılmasına yönelik plan kararları oluşturulmuştur. Örneğin; eski İnci (Oskar) Sineması’nın ve Yeni Kapı Hamamı’nın (Gavur Hamamı)  KM (çok amaçlı kültür merkezi), dönerciler çarşısını renovasyonu, çok katlı doymuş yapıların dokudan kaldırılması ve/veya kazandırılması seçenekli düzenlemeleri ve reklam tabelalarının disipline edilmesi gibi önemli plan kararları yer almıştır.

Büyükşehir Belediyesince, son dönemde, bu önemli plan kararlarının birinin bile hayata geçirilmemesini, kültürel alanlar boşvermişliği olarak anlıyoruz ve üzüntülerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kaleiçi planında vurdumduymazlık devam ederken, bu günlerde çok taraflı katılımla gerçekleşen 2018 planının revize edilerek, Odamızla herhangi bir görüş ve fikir alışverişinde ve istişarede bulunmadan askıya çıkarıldığını görüyoruz. Askıya çıkarılan Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu ve Değişikliği, Plan, plan notları ile revizyon gerekçe raporu ve analiz sonuçları her ne kadar Şubemize gönderilmemişse de, Şubemizce gerekli araştırma, inceleme ve değerlendirmelere başlanmıştır. Gerekli değerlendirmeler tamamlandığında, dava açma hakkımız saklı kalmak kaydıyla, sonuçları tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır.

MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ

 

 

 

 

REKLAM ALANI