MOTORLU KARA TAŞITLARI, MAYIS 2018
Motorlu kara taşıt verileri 1933 yılından itibaren derlenmektedir. Söz konusu veriler 1987 yılına kadar Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından trafiğe kaydı yapılan, trafikten kaydı silinen ve iller arası nakil olan taşıtlar için hazırlanan bir formla elde edilmiştir. 1987 yılından sonra Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerinin elde edilmesinde Emniyet Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan ve taşıt sahibi tarafından doldurularak gerekli kanuni işlemin yapılması için il ve ilçe trafik tescil birimlerine ibrazı zorunlu olan her ay bir nüshası da Kurumumuza gönderilen ” Araç Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu”ndan yararlanılarak elde edilmiştir. 2004 yılından itibaren ise bu formların, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından manyetik ortama aktarılması ile Motorlu kara taşıt verileri ilgili Genel Müdürlükten alınmaya başlanmıştır.
Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri, 1994 yılına kadar yıllık olarak yayımlanmakta iken bu yıldan itibaren kullanıcılardan gelen talepler üzerine aylık haber bülteni olarak da yayımlanmaya başlanmıştır.
Motorlu kara taşıtlarına ilişkin üretilen bilgiler, otomotiv sektöründeki gelişmelerin izlenmesinde, kalkınma plan ve programlarının oluşturulmasında ve çeşitli araştırmalara veri hazırlanmasında kullanılmaktadır.
2018 Yılı Mayıs Ayı Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel açıklamıştır:
Ülkemizde Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 22 milyon 645 bin 85 adet taşıtın %54,3’ünü otomobil, %16,4’ünü kamyonet, %13,9’unu motosiklet, %8,2’sini traktör, %3,7’sini kamyon, %2,2’sini minibüs, %1’ini otobüs, %0,3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Antalya’da Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 1 040 752 adet taşıtın %46,9’unu otomobil, %26,3’ünü motosiklet, %17,3’ünü kamyonet, %4,6’sını traktör, %2,2’sini kamyon, %1,4’ünü minibüs, %1’ini otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Antalya’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 1 040 752 ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 4. sırada yer aldı. Ayrıca Antalya 273 437 motosiklet sayısı ile 300 408 olan İstanbul ilinden sonra 2. sırada yer aldı.
Isparta’da Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 174 258 adet taşıtın %46,5’ini otomobil, %21,3’ünü motosiklet, %14,2’sini kamyonet, %12,8’ini traktör, %2,6’sını kamyon, %1,4’ünü minibüs, %0,9’unu otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Isparta’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 174 258 ile 29. sırada yer aldı.
Burdur’da Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 134 617 adet taşıtın %41,3’ünü otomobil, %24,7’sini motosiklet, %16,4’ünü traktör, %11,4’ünü kamyonet, %4,3’ünü kamyon, %1’ini minibüs, %0,7’sini otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Burdur’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 134 617 ile 37. sırada yer aldı.