ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

“Yörük Kültürünün Değerlerine Dünyanın İhtiyacı Var”

“Yörük Kültürünün Değerlerine Dünyanın İhtiyacı Var”
Yayınlama: 15.08.2022
Düzenleme: 15.08.2022 14:18
169
A+
A-

Antalya’nın Kaş ilçesinde Gömbe Yörük Şenliği düzenlendi. Yörük göçüyle başlayan program konserlerle ve çeşitli etkinliklerle son buldu.

GÖMBE YÖRÜK ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Antalya’nın Kaş ilçesinde Gömbe Yörük Şenliği düzenlendi. Yörük göçüyle başlayan program konserlerle ve çeşitli etkinliklerle son buldu.

Kaş Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen şenlikte, Yörük göçü canlandırıldı. Kaş’ın Gömbe Yaylası yakınlarındaki Sıçak Alanı Yaylası’nda düzenlenen şenliğe AK Parti Antalya Milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Siyasi partilerin temsilcileri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörükler, Yörük dernekleri temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Atay Uslu Yörüklerin atları, develeri ve keçileri ile suları ve otları takip ederek göçerler olduğunu ifade ederek Yörük kültürü ile ilgili anekdotlar anlattı.

YÖRÜK DOĞAL BİR EKOSİSTEMİN PARÇASIDIR.

Şenlikte konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu; ”Yörük Kültürü üzerine romanlar yazılıp, filmler çekilen Aborjinlikten, İskoç kültüründen  çok daha derindir, çok daha zengindir, daha özeldir. Yörüklük irfan ile zenginleşmiş, bin yıldır yaşayan muazzam bir kültürdür. Özünde sevmek, sevilmek ve sevdirmek vardır. Doğa sevgisi, doğal beslenme, misafirlik, yiğitlik, barış vardır.  Tek çadırda yaşayan Yörük nasıl misafir ağırlayabilir ki! Yörük misafiri geldimi çadırı ortadan kilimle ayırır iki oda olur. Yörüğün köpeği klasik savunma mekanizmasıdır, doğadan gelen saldırılara karşı korur, tavuk biyolojik savunma aracıdır, kene, böcek, akrep gibi tehlikeleri bertaraf eder. Yörük yaşamında doğal bir ekosistem vardır.

Yörük kültüründe neşe vardır, çalışkanlık, misafirperverlik, imece vardır. Yörük kültürünün gastronomisi özeldir, türküleri güzeldir. Türküsünde, kilimlerinde sanat vardır

YÖRÜK ŞENLİĞİ KÜRESELLEŞMEYİ ETKİLEYECEK YEREL KİMLİKLERİ YAŞATMA PROJESİDİR.

Bugün gerçekleşen Yörük Göçü Etkinliği küreselleşmenin yok ettiği yerel kimlikler yerine küreselleşmeye yön veren yerel kimlikleri yaşatma projesidir. Kültürümüzü yaşama ve yaşatma, anlama ve anlatma derdinde olanlara, bu etkinlikte emeği geçen Başta Belediye Başkanımız Mutlu Ulutaş’a ve yörük beylerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

YÖRÜĞÜN KEYFİNİ KIRK DEVE ÇEKEMEZ

Şenlikte keşkek döven, ayran döven, kar şerbeti yapan, kilim dokuyan Atay Uslu “Yörüğün yükünü bir katır çeker, keyfini kırk katır çekemez derler.  Keşkek yemeğinizde de, kar şerbetinizde de, ayran çalkamanızda da, bulgur öğütmenizde de, deve ile yolculuğunuzda da keyif yüklü bu kültürü bir kez daha gördük.” dedi

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.