Belediyelerin ‘EN’leri ödüllendirildi

Yayınlama: 21.04.2021
274
A+
A-

Akdeniz Belediyeler Birliği(AKBB) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması’nda dereceye giren belediyeler ödüllendirildi.

Yerel yönetim anlayışının geliştirilmesi, belediye hizmetlerinin niteliğinin artırılması, kentlilik bilincinin güçlendirilmesi, belediye projelerinin desteklenmesi ve başarılı belediye başkanlarının da teşvik edilmesini sağlayan 6. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması’nın ‘EN’leri ödüllendirildi. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine  AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü,  il ve ilçe belediye başkanları katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Tütüncü, belediyeciliğin insan hayatını kolaylaştırma işi olduğunu söyledi. Tütüncü, “ Şehrin dinamiklerini, kaynaklarını, potansiyelini ortaya çıkararak şehre değer katma işidir. Şüphesiz ki, bütün bunlar üstün bir gayreti, büyük bir emeği gerektirir. Her şeyden evvel bu gayretleri için bütün belediye başkanlarımıza, onların mesai arkadaşlarına gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Zira bir yerde emek varsa, o emekler, içten bir teşekkürü gerektirir.” dedi.

Hedefimiz; emeklere teşekkür etmekti

Belediyecilik ödülleri düzenleme fikrinin nasıl doğduğunu da açıklayan Başkan Tütüncü, “Bundan 6 yıl evvel, bu yola çıkarken, belediyecilik ödüllerini gündemimize alırken işte biz her şeyden evvel bu emeklere samimi bir teşekkürü hedefledik. Bununla birlikte, ortaya çıkan her eserin, kendi özeline ait bir serüveni, bir hikayesi olduğunu da en iyi biz biliriz. İşini severek yapan her arkadaşımız için belediyecilik, hem şehirlerimize hem de bizlere değer katan bir iştir. Bir eseri önce zihnimizde var ederiz. Sonra planlarız, o eserlere kaynaklar üretiriz. Bu aşamada artık hayaller ete kemiğe bürünmüştür, hedefe dönüşmüştür. Daha sonra hedeflere emek katmanın vakti gelmiştir. Her eser, tamamlanana kadar, yeri gelir ardında günlere gecelere sığmayan heyecan dolu bir emeği gerektirir. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte işe alın terimizi, akıl terimizi katarız. Adeta o eserlerle yaşarız.” diye konuştu.

Her eser beraberinde mutluluk getirir

“Biliriz ki, makamlar kalıcıdır, insanlar oradan gelip geçer. Hayatın bir anında, hemşehrilerimiz bizi şehirlerimize hizmet etme makamıyla onurlandırmıştır. O halde buralarda bulunmamızın sebebi, akıp geçen zamana izler bırakmaktır. “ diyerek sözlerine devam eden Tütüncü, “İnanırız ki, bize yönelen teveccühü bu şekilde değerlendirmekten daha aziz hiçbir şey yoktur. Bu düşüncelerle eserleri, projeleri tamamlarız. Sıra kurdele kesmeye gelir. O da müthiş bir heyecandır. Sonra insanımız o eserlerimizin mutluluğunu yaşar, çekilip bir kenara, onların mutluluğunu izleriz. O mutluluklar, artık bizim sevincimiz olmuştur. O sevinçler bizi daha fazla çalışmaya, daha yeni eserler ortaya çıkarmaya motive eder. Bu bir döngüdür, devam eder gider. Dönemin sonunda kazanan şehirlerimiz olur, insanımız olur.

Belediyecilikte iyi işler çıkardık

Bize düşen en kıymetli şeyse, o mutluluğu, bizi, bu mevkilere layık gören hemşehrilerimizle o muazzam mutluluğu paylaşmaktır. Diyebilirim ki, bu duygu yoğunluğunu insana belediyecilik kadar derinden yaşatacak başka bir makam yoktur. İşte biz, belediyecilik ödülleri ile bu sürecin kahramanlarına içten bir teşekkürü hedefledik. 6 yılın sonunda, bu yolculukta biriktirdiğimiz hatıralara bakıyorum, gerçekten iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Diğer yandan bu eserleri var ederken, bu süreçler hepimize çok şeyler öğretir. Bunlar tecrübe diye özetlediğimiz çok kıymetli şeylerdir. Bu ödüllerin öznesi eserler üzerinden, o tecrübeleri de paylaşmak istedik.

Her eser belediyelerimize örnek

Bu eserler, aynı zamanda bu çatı altındaki diğer belediyelerimize de örnek olsun istedik. Nihayetinde Belediye Birliklerinin en temel hedeflerinden biri de, iyi örnekleri çekip çıkarıp, derli toplu bütün belediyelerin dikkatine sunmaktır. Zira bu örneklerden yola çıkarak, belediyelerimiz, kendi şehirlerine daha özgün eserlere vesile olacak bir yolu, var edebilirler. Bu yarışmaya katılan eserler, fikirler, projeler hepimize ışık oldu, oluyor. Bunu tecrübeyle yaşamış bir belediye başkanı olarak, geriye dönüp baktığımda, bu ödül programının çok kıymetli bir girişim olduğuna inanıyorum.

Eserleri kitaplaştırıyoruz

Bir de, her yıl düzenlediğimiz bu yarışmaya katılan, buradan ödül alan eserleri kaliteli bir yayın halinde kitaplaştırıyoruz, basıyoruz. Bu kitapları, belediyelerimizle paylaşıyoruz. Şehirlerimizin kütüphanelerine ve hatta üniversitelere kadar, bu kitaplara değer verecek, onları muhafaza edecek noktalara gönderiyoruz. Bu emekler, eserlerimizin, projelerimizin hatıraları, bizce çok kıymetli olan yaşanmışlıklar zamanın çarkları arasında yok olmasın istiyoruz. Bugüne kadarki tecrübelerden yola çıkarak, kayıt altına almayı çok da başaramamış belediyecilik tarihimize, bu anlamda önemli bir katkı yaptığımıza inanıyorum ki, 6 yıllık serüveninde bana göre Akdeniz Belediyecilik Ödüllerinin en güçlü yanlarından biri de budur.

Ödüllere siyaset gölgesi düşmedi

Türkiye’de pek çok belediye birlikleri mevcut ama bizim gibi proje yarışması yapan, belediyecilik ödülleri düzenleyen birlikler sayısı, neredeyse bir elin parmaklarını bile bulmamaktadır. Biz bu yolculuğa çıkarken, bu ödüllere, günlük siyasi çekişmelerinin bulaşabileceği endişesi, çok kez dillendirilmişti.  Çok şükür ki, bugüne kadar bu ödüllere siyasetin gölgesi düşmemiştir. Burada sadece projeler yarışmıştır, burada sadece eserler yarışmıştır, burada sadece fikirler yarışmıştır.

Jüri üyelerimize teşekkür

Meslek Odalarımız ve üniversiteden, her biri alanında yetkin jüri heyetlerimiz bilimin, akademik bilginin, özgün düşüncenin ışığında, özgürce değerlendirme yapabilme imkanına sahip olmuştur. Bu husustaki hassasiyetimizin tüm belediye başkanlarımızca teyidi de ayrı bir sevinç vesilesidir. Bu yolculuğun en güçlü yanlarından biri de, unutulmamalıdır ki, budur. Hassas değerlendirmeleri için sayın jüri heyetimize şimdiden teşekkür ediyorum. Elbette ki, demokrasilerde aslolan millet iradesidir. Belediye başkanlarımıza da ödül verecek yegane mihrak, milletin ta kendisidir. Zaten bütün belediye başkanlarımız, bir önceki seçimde hemşehrileri tarafından, bu makama tensip edilmekle en büyük ödülü almıştır. Tüm belediye başkanlarımıza, millete hizmet yolunda can-ı gönülden üstün başarılar diliyorum. Hepimizin yolu açık olsun.

Tecrübe paylaşımı hedeflenmektedir

Akdeniz Belediyecilik Ödülleri, arz ettiğim düşüncelerle doğmuş, takdir, teşvik, iyi örnekleri ortaya çıkarıp belediyecilik alanında ortak akla katkı sunmayı hedefleyen, hepimizin emeklerini kayıt altına alarak uzun yıllar sürecek çok yönlü bir tecrübe paylaşımını hedeflemektedir. Her yıl artan bir heyecanla, Akdeniz Belediyecilik Ödüllerini birlikte büyüttük. Bu yarışmayı ciddiye alan, katılan tüm belediye başkanlarına şükranlarımı sunuyorum. Yarışmaya katılan bütün projelerin, var oluşuna emek vermiş, belediye başkanlarımızdan meclis üyelerine, bürokratlarımızdan emekçilerimize kadar her bir mesai arkadaşımıza gönül borcumu ifade ediyorum. Dereceye giren girmeyen bütün projelerin sahiplerini, şehirleri için hayal kuran, hayallerini hedeflere dönüştüren, şehri için çırpınan, fedakarca çalışan tüm belediye başkanlarımızı kutluyorum. Başarıları daim olsun.” ifadesini kullandı.

Dr. Burhanettin Onat Anı Ödülü

Bu yıl takdim edilen ödüllerde bir yenilik olduğunu da belirten Tütüncü, “Akdeniz Belediyecilik Ödüllerinde, bu yıldan itibaren “Dr.Burhanettin ONAT Anı Ödülü” başlığı ile özel bir ödül verilmesi kararlaştırıldı. Merhum Onat, 1940’lı yıllarda görev yapmış Antalya’nın efsane Belediye Başkanlarındandır. Kurtuluş Savaşımıza bir doktor olarak katılmış, cepheden cepheye kahraman askerlerimize şifa dağıtmış, bu emekleri Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasıyla taltif edilmiştir. 1950-1960 arasında milletvekili sıfatıyla şehrimize nice eserler kazandırmıştır.  Bu ödülle, Gazi Mustafa Kemal’in de yakın mesai arkadaşı olan Merhum Onat’ ın hatırasını yaşatmak istedik. Bu önemli karara vesile olan birlik encümenimize, hatırşinaslıkları için çok teşekkürler ediyorum. Bu vesileyle Merhum Onat’ı ve ebediyete uğurladığımız tüm belediye başkanlarımızı rahmetle anıyorum.” dedi.

Akdeniz Belediyeler Birliği(AKBB) ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Millete hizmet yolunda, yolumuz da bahtımız da açık olsun.” diyerek, konuşmasını tamamladı.

Jüri adına konuşan Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Bakır da, 5 kategoride 17 farklı belediye tarafından 41 projenin yarışmaya sunulduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından 6. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışmasında görev alan jüri üyelerine teşekkür plaketi, belediyelere de ödülleri verildi.  Ödül töreninin ardından projelerin sergilendiği sergininde açılışı yapıldı.

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.