CHP’li Budak: Bir milyon Afgan’ı ülkemize alacak mısınız?

CHP’li Budak: Bir milyon Afgan’ı ülkemize alacak mısınız?
Yayınlama: 13.08.2021
398
A+
A-

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yaşanan görüşme sonrası hızlanarak artan düzensiz Afgan göçünü TBMM gündemine taşıdı.

“TÜRKİYE’DEKİ AFGANLARIN SAYISI 47 İLİN NÜFUSUNU GEÇTİ”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yaşanan görüşme sonrası hızlanarak artan düzensiz Afgan göçünü TBMM gündemine taşıdı. Budak, dış basında Türkiye’nin ABD ile yaptığı görüşmelerde NATO’nun Afganistan’dan çekilme sürecinde 1 milyon Afgana ev sahipliği yapmayı kabul ettiği iddialarının dolaştığını dile getirdi. Budak, “Zaten resmi rakamlar 2019 yılı sonrasında iktidarın düzensiz göçmen sorunu ile mücadeleyi bıraktığını gösteriyor. 2020 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısı 2019’a göre yüzde 73 düştü. Sınırlarımız adeta kevgire döndü. Üzerine böyle bir söz verildiyse, bu resmen ateşle oynamaktır. Türkiye’de şu anda 600 bin kaçak Afgan göçmen olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’deki Afganların sayısı 47 ilin nüfusunu geçti. Düzensiz göçmen sorunu yönetilebilir olmaktan çıktı” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, şöyle konuştu:

“ 2020 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısı olağandışı biçimde düştü. 2019 yılında 454 bin düzensiz göçmen güvenlik güçlerimiz tarafından yakalanmışken, bu sayı 2020 yılında yüzde 73 azalarak 122 bine geriledi. 2019 yılında yakalanan kaçak göçmenlerin yüzde 44’ü Afganistan vatandaşı. Rakamlar son yıllarda ülkemize hızlanarak artan bir Afgan göçünün yaşandığını açıkça gösteriyor.

Göçler hızla artarken yakalanan düzensiz göçmen sayısının 2020 yılında olağandışı biçimde düşmesi, iktidarın kaçak göçmenlere göz yumduğunu gösteriyor. Sınırlarımızın delik deşik edilmesine göz göre göre müsaade ediliyor. İktidar, Suriye krizinde ülkemizi Avrupa Birliği’nin ileri karakolu haline getirdi. Dünyada en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülkeyiz. Göçmen sorununu insani bir sorun olarak görmeyen iktidar, göçmenleri bir pazarlık unsuru olarak gördüğü sürece ülkemizin toplumsal barışı çok büyük bir tehdit altında. Bir an önce uluslararası sözleşmelere uygun bir biçimde kaçak göçmen sorununa uluslararası kamuoyu ile birlikte kalıcı bir çözüm bulmak gerekiyor”

YAKALANAN DÜZENSİZ GÖÇMENLERE HANGİ İŞLEMLER YAPILDI?

Budak, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“14 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yapılan görüşmede, düzensiz Afgan göçmenlere yönelik herhangi bir mutabakata varılmış mıdır? Varıldıysa, mutabakatın şartları nelerdir? Dış basında yer alan ülkemizin yaklaşık 1 milyon Afganistanlı göçmene ev sahipliği yapmayı kabul ettiği iddiaları doğru mudur? 2020 yılından başlayarak ülkemizde yakalanan düzensiz göçmen sayısındaki olağanüstü düşüşün sebepleri nelerdir? 2019 yılı sonrası düzensiz göçmenlere yönelik herhangi bir politika değişikliği uygulamaya konulmuş mudur? 2014 yılından beri ülkemizde yakalanan düzensiz göçmenlere yönelik hangi işlemler yapılmıştır? Ülkelerine iade edilen düzensiz göçmen sayısı kaçtır? Yakalan düzensiz göçmenlerden kaçı hala ülkemizdedir? Ülkemizde şu anda bulunan düzensiz göçmenlerin uyruklarına göre dağılımları nasıldır?  Son günlerde İran üzerinden yaşandığı iddia edilen düzensiz Afgan göçüne yönelik herhangi bir özel önlem alınmakta mıdır?”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.