ARD Sigorta Aracılık Hizmetleri

Jale İnan 2022 Ödülü Işık Yargın’a verildi

Jale İnan 2022 Ödülü Işık Yargın’a verildi
Yayınlama: 03.02.2023
84
A+
A-

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) bünyesinde yer alan Antalya Kadın Müzesi’nin (AKM), Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlediği ve 2015 yılında verilmeye başlanan geleneksel ‘’Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü’’ 8’inci kez kez daha sahibini buldu.

‘’Jale İnan 2022 Antalya Yılın Kadını Ödülü’’ne, iş yaşamanıdaki başarılarının yanı sıra çeşitli sosyal çalışmalarla da adından söz ettiren iş insanı Işık Yargı layık görüldü. Yargı’ya ödülü törenle verildi. Ödül, AKM Danışma Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri tarafından, Antalya’ya en çok katkı sağlayan kadına veriliyor.

Işık Yargın, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) ilk kadın üyesi. Batı Akdeniz Bölgesi’nde kadınların ve gençlerin iş hayatı ile girişimcilikte öne çıkmasını sağlayan ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanlığı’nı yapıyor. Aynı zamanda Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu üyesi.

YOĞUN KATILIMLI TÖREN

‘‘Prof. Dr. Jale İnan Antalya 2022 Yılın Kadını Ödül” töreni, Akra Hotels’in ev sahipliğinde yapıldı. Törene, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Akdeniz Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kansu, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürleri Deniz Varol ve Gudrun Teloeken, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, ATAV  ve AKM yöneticileri ile  çok sayıda davetli katıldı.

ANNESİ ANILINCA GÖZLERİ DOLDU

Törende Jale İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, bir konuşma yaptı ve her yıl annesinin adıyla ‘‘Yılın Kadını Ödülü’’ verilmesinden duyduğu büyük gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Konuşması sırasında çok duygulanan ve gözleri dolan Hüseyin İnan, annesinin sadece arkeolojik değerleri ortaya çıkarmakla kalmayıp Türkiye’den kaçırılan eserlerin de izini sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’den usulsüz bir şekilde kaçırılmış heykellerin iadesi söz konusuydu. Heykelleri araştırdığımızda bunları vakti zamanında annemin ispat ettiği ortaya çıkıyor. Annem iz sürmüş ve bunları tespit etmiş vefatından 21 yıl sonra dahi Türkiye’ye hizmet ediyor.”

BELGESEL FRAGMANI İZLENDİ

Perge ve Side antik kentlerinin arkeolojik kazılarını yapan, özellikle bu bölgede ortaya çıkardığı heykel kalıntıları ile Antalya Arkeoloji Müzesi’nin oluşmasına katkı sağlayan Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen ödül töreninde, yakında izleyici ile buluşacak olan, yönetmenliğini Zafer Çelik’in yaptığı Jale ‘’Minik Dev Kadın’’ belgeselinin fragmanı gösterildi.

‘ANTALYA İÇİN BÜYÜK DEĞER’

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, açılış konuşmasında Antalya Kadın Müzesi’nin kuruluşu ile projelerinden ve faaliyetlerinden bahsetti. Prof. Dr. Jale İnan adına ödül verilmesi kararını ve bugüne kadar verilen ödülleri anlattı.

Ege, İnan’ın ‘‘çok büyük bir rol model’’ ve ‘‘Antalya için çok büyük değer’’ olduğunu söyledi, “1 Şubat Jale hocamızın doğum günü. Biz onun anısını yaşatarak yine bir rol model olmuş bir hanımefendiye bu ödülü ömrümüz yettiği sürece, bizden sonraki arkadaşlarımız da vermeye devam edecek” dedi.

Jale İnan’ın ismi Antalya’da yaşayacak

Yeliz Gül Ege, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ile tören sırasında gerçekleştirdiği konuşmaya değinerek, şunları söyledi:

“Prof. Dr. Jale İnan’ın ismini, Antalya’nın bilinen bir bölgesinde, özellikle turistlerin rotasının üzerinde bir sokakta ya da iyi bir yapıda görmek istiyoruz. Sözünü de burada aldık.”

Tören dolayısıyla heyecanlı olduğunu ifade eden Yeliz Gül Ege, Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü’nün sahibinin Işık Yargın olduğunu açıklayarak biyografisini okudu. Ödülü vermek ve konuşmasını yapmak üzere Cansel Çevikol Tuncer’i sahneye davet etti. Cansel Çevikol Tuncer, “Ülkemize, Antalya’mıza emek vermiş hocamızın ismini en yakışır bir yere vermekten çok büyük mutluluk duyarız. Bunu başta Muhittin Böcek başkanıma ve ilgili mercilere ileteceğim ve süreci takip edeceğim ” dedi.
Tuncer konuşmasının ardından ‘‘Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü’’ Işık Yargın’a ödülünü takdim etti. ANSİAD Başkanı Akın Akıncı da Yargın’ı tebrik ederek çiçek verdi.

‘TORUNLARIMA BIRAKACAĞIM MİRAS’

AKM Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın, bu ödülü almaktan onur duyduğunu ifade ederek, danışma kurulu üyelerine teşekkür etti ve duygularını şöyle dile getirdi:

“Bundan önce de bu ödülü alan kadınlar topluma rol model olmuş kahraman kadınlardı. Şu an ben de kendimi o kadınlardan biri gibi hissediyorum ve sorumluluğum çok artıyor. Kadınlar adına aldığımız bu sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Yılın kadını ödülünü almak belki de Işıkların buluşması. Kadınların nesne değil, özne olduğunu ifade eden bir ödül olarak takdim edilmesi çok onur verici. Bu ödül çocuklarıma, torunlarıma bırakacağım bir miras olacaktır.”

YILIN KADINIYLA İLK SÖYLEŞİ

Plaket takdiminin ardından ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Işık Yargın ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından tören, Antalya Kadın Müzesi’ne katkılarından dolayı Akra Hotel’in Genel Müdürü Gökhan Polat’a Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün atık camlarla hazırladığı Kaleiçi siluetinin yer aldığı plaket verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber: MUSTAFA KAZIM AYDIN Antalya

FOTOĞRAFLAR

. Yeliz Gül Ege, Işık Yargın, Cansel Çevikol Tuncer

. Yeliz Gül Ege, Antalya Kadın Müzesi’nin faaliyetlerini anlattı.

. Dr. Jale İnan’ın oğlu Hüseyin İnan annesini anlattı

. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, Akra Genel Müdürü Gökhan Polat, Yeliz Gül Ege

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.