Mucize meyvenin mucize kadını: Bayan Goji Berry

Mucize meyvenin mucize kadını: Bayan Goji Berry
Yayınlama: 29.10.2021
808
A+
A-

Beyin kanaması geçirip sağ tarafı felç olan Antalyalı iş kadını Ayten Çot, kendisine şifa verip ayağa kalkmasına yardımcı olan mucize meyve ‘‘goji berry’’yi Türkiye’de ürettirip Fransa’da pazarlıyor. ‘‘Ben ‘Bayan goji Berry’yim’’ diyen Ayten Çot, hedefin daha fazla üretim ve dünya goji berry pazarını ele geçirmek olduğunu söylüyor.

Tüm Türkiye’yi Antalya’da buluşturan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i gezerken, kadın kooperatiflerine ayrılan bölümde bir reyondaki meyve dikkatimizi çekti. Kızılcığa benzeyen, kiraz parlaklığında, üzüm hassaslığındaki meyveye yaklaştım, ‘‘Aaa kurt üzümü’’ dedim.

Dergi ve gazetelerden biliyordum. Antalya’nın yüksekteki bazı ilçelerinde yetiştirilmeye başlandığında haberler yayınlanmıştı. Sonra zaman zaman ‘‘mucize meyve’’ başlıklarıyla yayınlar yapıldı.

Alper’e (İşbecer) dönüp meyvenin özelliklerini anlatmaya hazırlanıyordum ki, konuşmamızı dinleyen reyondaki kadınlardan biri ‘‘goji beri (goji berry), bakın tadına’’ dedi. Sonra kendini tanıttı.

‘‘Ben Ayten Çot. Bugün bu mucize meyve sayesinde hayatta ve ayaktayım. O yüzden Bayan Goji Berry sayılırım’’ dedi.

Biraz şaşırmış halde, ‘‘Hayırdır! Nasıl yani’’ karşılığını verdim. Altında ilginç bir öykü olduğunu hissetmiştim…

Ayten hanım bize meyveyi anlatmaya başladı, ‘‘Yaş veya kuru meyve olarak yeniyor. Marmeladı, reçeli, şekerlemesi, pestili yapılıyor’’ dedi.

Biz de kendimizi tanıttık. Oturup çay içerek sohbet etmeye karar verdik.

Çaylarımızı yudumlarken Ayten hanıma ‘‘Nedir bu goji berry mucizesi, ne oldu da ‘Bayan Goji Berry’ oldunuz?’’ diye sorduk.

‘İŞTE BENİM HİKAYEM’

‘‘Ben 12 sene önce beyin kanaması geçirdim. Kanama kılcal damarlarda ve zarın altında olduğu için müdahale edemedi doktorlar. 15 gün komada kaldım. Hastane çıkışımızda doktorlar günlük olarak alınmak üzere çok miktarda ilaç verdi ve ‘Yaşadığın sürece bu ilaçları kullanacaksın’ dedi

‘Bu kadar ilacı kullanırsam fazla yaşamam’ dedim.

‘Kullanmazsan zaten ölürsün’ dediler.

Altı ay felçli kaldı sağ tarafım. Aşırı ilaç kullanmaktan kurtulmak için arayışlara başladım, internette. Hastalıklarımı yazdım, bitkisel tedavi önerilerini sordum. Karşıma ‘goji berry’ çıktı. İlgili olan, bulduğum tüm yazıları okudum, okudukça şaşırdım. ‘Bu kadar da olmaz’ dedim. Çünkü ölüyü diriltmekten başka her şeye faydalı bir meyve anlatılıyordu.

Yine de hem ilaç içtim, hem ‘goji berry’ yemeye başladım. Felcim zamanla düzelmeye başladı…

Evet, ‘Derdi veren Tanrım dermanını da verir’ derler. Önemli olan, arayıp onu bulabilmektir. Benim şansım yaver gitmiş, derdimin dermanını bulmuştum.

İki sene sonra beynimdeki kanama kendi kendine durdu ve doktorlar bile şaşırdı, hâlâ yaşıyor olmama…

Goji berry, müthiş bir enerji veriyor. Hücreleri yeniliyor ve gençleştiriyor, aynı zamanda da zayıflatıyor. 86 kiloyla kullanmaya başladım; kendimi yaşlanmış, bitkin, mutsuz hissediyordum, sağlıksızdım. Şimdi 65 kiloyum, enerji doluyum, cıvıl cıvıl 20’lik gençler gibiyim. Sağlıklı ve mutluyum…

‘813 AİLENİN EKMEK KAPISI OLDU’

Türkiye’de üretimine nasıl başladınız? Sadece meyve olarak değil başka ürünler de gördük reyonda. Siz de anlattınız. Uzun soluklu bir proje olmalı?

‘‘Sizi öldürmeyen şey, güçlendirir. Her şerde bir hayır vardır. Sağ tarafımı tamamen kullanmaya başladıktan sonra ‘goji berry’nin anavatanı Tibet’e gittim. Bu bitkinin ne olduğunu, nasıl yetiştiğini, tohumunun nasıl olduğunu, nasıl çoğaldığını öğrendim.

Üç ay orda yaşadım. Gelirken tohum ve fidan getirdim, üretmeye başladım. Çevremde tanıtıp üretilmesini sağladım. Üretici arkadaşlar ‘Ticaretini yapalım’ dedi. Fransa’da pazar buldum ve ticaretine de başladık.

Benim beyin kanaması geçirmem, ben dahil 813 aileye ekmek kapısı oldu. Ülkeme yeni bir ürün ve yeni bir pazar kazandırdım.

Ben Fransa’da okudum, orada iş kurdum. Hastalanıp iyileşince bu işi geliştirdim. Şimdi yılın yarısı orada yarısı buradayım. Buradan üretimle orada pazarlama ayağıyla ilgileniyorum.

‘DÜNYANIN BİR NUMARASI OLACAĞIZ’

Yetiştirmek isteyenlere fidan ve üretim (bilgi) desteği veriyor, ürünü de alıyoruz. Goji berry ile ilgili reçelinden çayına pek çok ürün için patentler aldık. Allah nasip ederse; ‘Goji Berry Türkiye’ ve diğer bütün ürünlerimizle dünya ‘goji berry’ pazarına el koyacağız. Üretici sayımız sürekli artıyor. Ürünleri alıp işlemeye devam edeceğiz.Bütün ürünlerimizde ‘Made in Turkey’ yazacak. ‘Goji berry’ sektörü bizim. Ben de ‘Bayan Goji Berry’yim!..’’

‘GOJİ BERRY’NİN ÖZELLİKLERİ

Goji berry; küçük, yumuşak, parlak ve kırmızı renkte meyveleri olan çalı formunda bir bitkidir. Anavatanı Tibet ve Moğolistan olarak bilinmekte, daha çok Himalayalar’da yetişmektedir. Bugün dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir.

Mutluluk meyvesi olarak da bilinen goji berry yabanmersini ve kirazı andıran tatlımsı bir tada sahiptir.

Yetiştiği ülkelere göre farklı isimlerle de anılmaktadır. Çin’de adı ‘‘evlilik şarabı’’, ‘‘Tibet gojisi’’, ‘‘Himalaya gojisi’’dir. Japonya’da kukodur. Ülkemizde ‘‘kurt üzümü’’ diye bilinen goji berry, aynı zamanda ‘‘kızıl elmas’’ olarak da adlandırılır.

FAYDALARI

Goji berry harika bir protein deposu, 19 farklı amino asit içerir (arı poleninden altı kat daha yüksek). Yüksek değerde betakaroten, çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor vb 21 iz mineral vardır.

Kolesterol, yüksek kan basıncı, ateş ve yaşa bağlı göz hastalıkları, kan şekerini düzenlemede; kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde; zihin rahatlığı ve sakinliği, hafızayı ve hatırlama fonksiyonlarının ve atletik performansı, mutluluk hormonlarını ve uyku kalitesinin düzenlenmesinde, cildin güneşten zarar görmesini engellemede yardımcıdır.

Haber: Merkezi

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.