Düzen’den Rusya Tepkisi

Düzen’den Rusya Tepkisi
Yayınlama: 18.01.2021
Düzenleme: 18.01.2021 10:57
265
A+
A-

Rusya, Antalya ve İzmir’den domates ve biber ithalatını korona virüs gerekçesiyle yasaklamasına tekisini dile getiren Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, “Bu karar domates ve biberle alakalı bir durum değil tamamen siyasidir” dedi.

Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, Rusya, Antalya ve İzmir’den domates ve biber ithalatını korona virüs gerekçesiyle yasakladığı karara tepki gösterdi. Düzen, Rusya’nın domates ve biberde Antalya ve İzmir’den ihracatı durdurması bütün üreticilerimizin ve tarım paydaşlarımızın moralini bozmuştur. Sürecin çözüme ulaşmaması da artık geçim sıkıntılarına, ticari sıkıntılara sebep olacağı görülmektedir diye konuştu.

Bu karar domates ve biberle alakalı bir durum değil tamamen siyasi olduğunu belirten Düzen, Rusya’nın ihracatı durdurma kararı ihraç edilen domates ve biberlerle alakalı bir durum değil tamamen siyasi bir konudur.Oysa ki bahsetmiş olduklar domates ve biberde ki virüs ve tuta gibi konular ne bir kalıntı da ne de insan sağlığını tedirgin edecek konular değildir belirterek; “Bu konuda ivedilikle Rusya Tarım Bakanlığından yetkilileri getirip,yerinde seraları gezdirerek sorun olduğunu düşündükleri konuları çözüme ulaştırmamız gerekmektedir.Gelen heyete üreticilerimizin nasıl mahsüllerini yetiştirdiklerini,kullandıkları ilaç ve gübreleri bizzat göstererek sorun teşkil edecek bir durumun söz konusu olmadığını göstermeliyiz” diye belirtti.

Mozaik virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve domates kahverengi rugoz meyve virüsünün Antalya’da yaygın olmadığını vurgulayan Düzen, “Eğer bir virüsten bahsediliyorsa, ürünlerin buradaki laboratuvarlarda analizi yapılır, bir sıkıntı varsa zaten gönderim olmaz. Tamamen yasaklanması kabul edilebilir değil. Rus makamlarının aldıkları bu kararı yeniden gözden geçirmelerini diliyoruz. İki ülke arasındaki ticareti sekteye uğratacak kararlardan kaçınılmasını bekliyoruz” dedi.

Rusya’nın domates ve biber ithalatını sadece Antalya ve İzmir’den yasaklaması da anlaşılır gibi değil diye konuşan Düzen, şu ifadeler yer aldı:

“200 bin ton olan domates kotasının tamamen kaldırılması konusunda da ciddi tavır sergilememiz gerekiyor. Kış maliyetlerinin arttığı bu koşullarda emektar çiftçilerimiz mahsülünü bile toplamıyor,dalında bırakıyor, yüzleri gülmüyordur.

Tamamen ülke ekonomimizi de derinden etkiliyen bu süreçte çok hızlı hareket ederek bir an önce ihracat kapılarının açılmasını sağlamalıyız,aksi taktirde hepimiz çok ciddi sıkıntılara gireceğiz.

Borçlu olan üretici ve tarım paydaşlarının bir an önce yanında olmalı ve bu konuda ciddi uğraş verilmelidir. Dışişleri Bakanlığı,Tarım ve Orman Bakanlığının ortak işbirliği ile hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Rusya başkanı Putin ile ivedilikle görüşmesi gereken bir konudur.

Burdan çıkarılacak en büyük ders ise dış pazar araştırmamız ve ihracat kapıları bulmamız gerekmektedir.

Yaş sebze ve meyvelerin dalında bekletemeyeceğimizi unutmamalıyız,el birliği ile gerekli kamuoyunu oluşturmamız,siyasi kanallara doğruları iletmemiz ve harekete geçirmemiz gerekmektedir.

Aksi taktirde şu an hal piyasası 1.5-2.5 tl olan tek li domates ne üreticinin maliyetlerini kuttaracak,ne de yüzlerini güldürecektir. Umarım sesimiz duyulur ve önümüzde ki hafta bu konu sonuca bağlanır ve Rusya ihracat kapılarını açar,yoksa vay halimize!”

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.