Kontrolsüz Öfke Ruha Da Çevreye De Zarar!
Bir söz vardır. Kalp kırmak kabeyi yıkmak gibidir. Geçici ve doğal olsa da son senelerde insanlarımızda bir öfke kontrol denetimi yok malesef. Bir anlık duyguyla gerçekleşen bir eylem sonucunda kalpler kırılabiliyor.
Belki ekonomik, belki aileden, belki de başka sebeplerden olsa gerek, vatandaşlarımızın çoğunda öfke kontrol bozukluğu var.
Ruh sağlığı uzmanları bu konuda çeşitli tanımlarda bulunsalar da insanimizin bu konuda profesyonel destek alması gerekiyor.
“Öfke, diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzenleyici bir duygudur.”
Öfke, duygusal bir tepkidir. Öfke, uyarıcı bir işarettir. Öfkenin hem olumlu hem olumsuz sonuçları vardır. Genel olarak öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir.
Stres, korku, hayal kırıklığı, çaresizlik gibi duygular, güçsüz hissettiğimiz, strese girdiğimiz, ruhsal olarak zorlandığımız durumlar, öfke duygusuna neden olabilir.
Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.
Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.
Geçtiğimiz günlerde bize ait güzellik merkezimize gözü dönmüş onlarca insan tarafından saldırı gerçekleştirildi. Maddi ve manevi kaybımız oldu. Kendini bilmez bu güruh çalışanlarımıza ve evlatlarıma saldırdılar. Çok basit bir sebepten dolayı hem vaktimiz, hem emeğimiz ziyan oldu.
Geçtiğimiz günlerde Vatan ve Hürriyet Partisi Genel Başkanımız Sayın Yalçın Doğan’ın da belirttiği üzere toplumsal ruh sağlığı ile ilgili bir çalışmanın yapılması ve ruh sağlığı haritasının yeniden teşekkül ettirilmesi elzemdir.
İnsanlarımız intihar ediyor, boşanmalar çoğaldı, madde bağımlılığı zirve yapmış durumda. Bu ülke bu durumları gerçekten hak etmiyor. Hükümetin hemen harekete geçmesi ve toplumsal ruh sağlığı için acil bir eylem planı oluşturması şart.